Stop palmovému oleji a ekologické katastrofě

Stop palmovému oleji a ekologické katastrofě

Víte že,

Palmový olej se v posledních 30 letech stal nejpoužívanějším produktem rostlinné výroby. Nachází se v polovině potravinářských výrobků - margarínech , čokoládách, sušenkách, majonézách, slaných tyčinkách, ale i v krmivu pro psy nebo v kosmetice. Díky své ceně vytlačil řepkový a podzemnicový olej.

Skryté nebezpečí v palmovém oleji se nazývá nasycené mastné kyseliny, kterých obsahuje přibližně deset krát více, než olej řepkový. To vede k ucpávání cév, které může vést ke kornatění tepen nebo k infarktu.

Podle lékařů denně zkonzumujeme až 6x více palmového oleje, než je naše tělo schopné bez následků zpracovat. Proto přibývá infarktů a  mozkových mrtvic. Dalším problémem je množství v jakém výrobky s palmovým olejem poslední dvě generace spotřebují. Souvisí to s problémem dalších civilizačních chorob jako je celiakie, cukrovka, nemoci štítné žlázy,z áněty a dokonce i deprese.

Palmový olej pochází z olejnice guinejské, která se dnes pěstuje v Indonésii či Malajsii.

Rozpínavé kácení ve prospěch palmového oleje ohrožuje 80% živočišných druhů.

Bohaté palmové společnosti vytlačují místní farmáře, kteří nemohou pěstovat tradiční zemědělské suroviny, které byly jejich obživou.
Na konci celého procesu jsou nadnárodní korporace a výrobci – kteří z toho všeho mají ohromný zisk.

Jak z toho ven? My jako spotřebitelé bychom měli v prvé řadě číst etikety vyrobků a odmítat takové, který palmový olej obsahují.

TOPlist